Running

Wil je beginnen met hardlopen en weten hoe je dat het beste kan aanpakken? Mossel Sport geeft handige tips en advies waar je op moet letten bij het kopen van hardloopschoenen en hoe je blessures kunt voorkomen. Ben je op zoek naar persoonlijk advies? In onze winkels kun je terecht met al je vragen en kun je een voetanalyse laten maken, zodat je weet welke hardloopschoenen het beste bij jou passen!

Wij staan voor je klaar!

 

Mossel Sport
Dijkstraat 72-74
9901 AV Appingedam
0596-680544
sporthuismossel@home.nl

 

Hardloopschoenen kopen

Bij het aanschaffen van hardloopschoenen moet je met een aantal factoren rekening houden, bijvoorbeeld; Wat is je doel van het gebruik? Waar ga je hardlopen? Wat is je gewicht? En wat is de stand van je voeten? Ieder lichaam is anders en dus ook iedere voet. Bij hardlopen kan het bijvoorbeeld zijn dat je voet te ver naar binnen draait bij het afrollen, oftewel overpronatie. Blessures hierbij kunnen voorkomen worden door de juiste hardloopschoenen te kiezen. Een handige tip: pas je hardloopschoenen aan het eind van de dag, wanneer je voeten het grootst zijn en neem je oude paar mee om te vergelijken. Koop daarnaast hardloopschoenen altijd een maatje groter, zodat de schoen niet te nauw aansluit en je minder snel last krijgt van drukpunten die irritatie veroorzaken.

Hardloopschoenen bevatten de volgende eigenschappen:

  • Schokdemping en veerkracht
  • Stabiliteit en ondersteuning
  • Efficiënte hardloopstijl voor korte of lange loopsessies
  • Specifieke schokdemping tegen bijvoorbeeld pronatie

In enkele SPORT 2000 winkels is het mogelijk een voetanalyse uit te laten voeren. Bij deze voetanalyse wordt door middel van een meting de stand van je voet en hielbeen opgenomen en worden ook de drukpunten zichtbaar. Hierdoor kan de winkelier adviseren welke hardloopschoen het beste bij jouw voetprofiel past.

 

Vervangen van hardloopschoenen

Je kunt je hardloopschoenen het beste vervangen na 1.200 tot 1.500 gelopen kilometers. Dat is een gemiddelde, want de slijtage van een schoen hangt natuurlijk ook af van de ondergrond waar je op loopt en je persoonlijke loopstijl. Een soepele loper zal zijn schoenen minder snel hoeven te vervangen dan iemand met een sterke loopafwijking die de zool extra doet slijten. Ook het bovenwerk van de schoen is in dit opzicht van belang. Als je grote teen bijvoorbeeld tegen het bovenwerk aankomt, is de kans groot dat het bovenwerk sneller slijt. Let er ook op dat je schoenen altijd goed blijven aansluiten. Krijg je na verloop van tijd te veel ruimte bij je hak, dan is het tijd voor nieuwe schoenen.